[caption id="attachment_54210" align="alignnone" width="860"] Foto: Roger Olsson Bilden är tagen till ett reportage jag gjort i tidningen Hembakat.[/caption]
INSPIRATION! De här lussebullarna i olika former har jag gjort i ett reportage till Lindas bakskola i tidningen Hembakat. Titta och inspireras! Bullarna blir mycket luftiga, saftiga och goda! Recept på degen får ni nedan!
Gräddningstips! När man bakar lussebullar i olika former är det viktigt att de som gräddas på samma plåt är ungefär lika stora så att gräddningstiden blir lika för alla. Om man har några jättestora och några små bullar ska de gräddas på olika plåtar.
[caption id="attachment_54239" align="alignnone" width="316"]Extremt saftiga lussebullar med vaniljsmörkräm – klicka här eller på bilden för recept![/caption]
Ca 25–50. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.
50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)150 g smör, rumsvarmt1 ½ dl strösocker1 ägg½ tsk salt½ tsk kardemummakärnor, mortlade15–17 dl vetemjölGarnering
1 äggrussinGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen i valfria former.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Extra saftiga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm! Du kan också byta ut fyllningen mot alternativ 2 som består av vit choklad istället för vaniljsocker. Ljuvligt gott det med! Saffranssmörbullar Ca 40 st 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g …
Fryst saffranstårta – en ljuvligt god saffranstårta med en smulig pepparkaksbotten och två lager glassfyllning; vit choklad och saffran. De tre olika smakerna passar helt perfekt ihop och tårtan är helt perfekt som dessert eller till fikat under helgerna i advent och hela julen. Kan göras ca en vecka före servering (förvara den i frysen). …