Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Kalljäst rågsiktskaka

kalljäst-rågsiktskaka8 kalljäst-rågsiktskaka6

Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Tips! Brödet är penslat med mjölk. Det går även bra med vatten, men eftersom mjölk innehåller fett så får brödet en mer gyllenbrun färg än om man penslar med vatten.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kalljäst rågsiktskaka 

6–8 bitar

Det mjuka och saftiga brödet jäser i kylskåpet över natten, direkt i formen.

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5 dl rågsikt
1–2 dl vetemjöl

Garnering
mjölk (eller vatten)
sesamfrön 

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 6–8 bitar med en degskrapa eller kniv. Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten.

3. På morgonen: Pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön. Låt det jäsa under bakduk i ca 50 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 6–8 bitar med en degskrapa eller kniv. Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 6–8 bitar med en degskrapa eller kniv. Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön. Låt det jäsa under bakduk i ca 50 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. På morgonen: Pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön. Låt det jäsa under bakduk i ca 50 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

kalljäst-rågsiktskaka5 kalljäst-rågsiktskaka7 kalljäst-rågsiktskaka10 kalljäst-rågsiktskaka9 kalljäst-rågsiktskaka11

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Kalljästa frukostfrallor

Gör degen på kvällen och låt frallorna jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar.

0

Morotsfrallor

Saftiga, luftiga morotsfrallor – ett favoritbröd som är ljuvligt gott!

0

Snabb pizza

Superläcker pizzabotten utan jäst!

0

Sockerfri äppelkanelglass

NYTTIGT Krämig, härlig fruktglass som är gudomligt god!

0

Nyttig äppelglass

Gör en krämig, mättande & ljuvligt god fruktglass av frysta äpplen, banan och lite mjölk. Sååå gott!

0

Enkla rågsiktsrutor

Rustikt bröd som är himmelskt gott och kräver en liten arbetsinsats.

0

Lindas matbröd

Lindas matbröd med steg-för-stegbilder till recepten!

0

Bananglass med 2 ingredienser

Nyttig, sockerfri glass gjord av banan & kakao!

0

Kalljästa morotsfrallor

Låt degen jäsa i kylen över natten & grädda direkt när du vaknar!

0

Crunchig smuläppelpaj

Sötmandlarna gör den smuliga pajen ännu godare och crunchig!

0

Lindas smuläppelpaj

En perfekt kombinationen av sött, lite salt och smulor. Den godaste äppelsmulpajen man kan tänka sig!

0