NYBAKAT TILL FRUKOST Kalljästa bröd är underbart gott och smart att baka. Om man vill ha nybakat bröd till frukost, men vill spara tid så gör man degen på kvällen, formar frallor och låter dem jäsa på plåten i kylen när man sover. Direkt när man vaknar sätter man på ugnen och gräddar sina bröd. Sedan är det bara att avnjuta läckraste frukosten med nybakat bröd!
[caption id="attachment_49788" align="" width="215"]Baka en saftig, härlig, kalljästa råglimpa – klicka här för recept![/caption]
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!
Kalljästa frukostfrallor
Ca 12 st25 g jäst 2 dl mjölk, fingervarm 3 dl vatten, fingervarmt 1 ½ tsk salt 12–13 dl vetemjölGarnering mjölk vallmofrön, blå eller vitaGÖR SÅ HÄR1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Dela degen i ca 12 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck plåten med en bakduk och lägg över folie eller en stor plastpåse. Ställ den i kylen över natten.
3. På morgonen: Ta fram plåten och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med mjölk.
4. Strö över vallmofrön.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.
[caption id="attachment_49778" align="" width="860"] 1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.[/caption]
[caption id="attachment_49779" align="" width="860"] 2. Dela degen i ca 12 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck plåten med en bakduk och lägg över folie eller en stor plastpåse. Ställ den i kylen över natten.[/caption]
[caption id="attachment_49780" align="" width="860"] 3. På morgonen: Ta fram plåten och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med mjölk.[/caption]
[caption id="attachment_49781" align="" width="860"] 4. Strö över vallmofrön.[/caption]
[caption id="attachment_49782" align="" width="860"] 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.[/caption]
BONDBRÖD Brödet får en härlig skorpa med ett saftig, mjukt innanmäte. Servera det till frukost, till helgmiddagen eller ta med på utflykten. Bondbröd 2 stycken 50 g jäst5 dl vatten, fingervarmt1/2 dl rapsolja eller olivolja2 tsk salt12–13 dl rågsikt GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts …
Rågsiktskakor är ett mycket populärt köpebröd, men det är mycket godare att baka det själv. Och billigare. Det här receptet är ett väl beprövat recept som man alltid lyckas med om man följer receptet. KLASSISKA RÅGSIKTSKAKOR 4 st 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt 50 g smör, rumsvarmt ½ dl ljus …