Bakguide

Minilimpor med oregano & flingsalt

dagensrecept

Baka kryddiga och festliga minilimpor till buffén eller middagsbjudningen. De gör garanterat succé och blir en snackis runt matbordet eftersom de är både söta att titta på och makalöst goda. Oreganon kan bytas ut till valfri krydda och flingsaltet kan uteslutas på barnens bröd.

Grovt bröd
Bröden passar också bra till frukost, men då kanske utan oregano och flingsalt. Det går också bra att byta ut 2–4 dl av vetemjölet till någon grov mjölsort om man vill ha ett grövre frukostbröd.

Om du inte har någon limpform går det  att grädda bröden på en plåt med bakplåtspapper, men de blir inte riktigt lika höga och får inte den kantiga formen nedtill (men de blir lika goda!

minilimpor1

Festliga minilimpor med oregano & flingsalt

Ca 8 st

Grädda bröden i en form för portionsbröd eller lägg på en ugnsplåt. Utan form flyter bröden ut lite mer och blir inte lika höga men det gör ju inget. Mjölk i degen gör inkråmet något mjukare och saftigare än vatten som ger en frasigare skorpa och segare inkråm.

25 g jäst
3 dl mjölk, rumsvarm
1 ½ tsk salt
1 ½ msk rapsolja
2 tsk torkad eller färsk oregano
7–8 dl vetemjöl

Garnering
flingsalt
torkad eller färsk oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, olja, oregano och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

3. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och lägg dem i formen (eller på en plåt med bakplåtspapper).

4. Skär ett snitt i limporna. Pensla med vatten och strö över lite flingsalt och oregano. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

1. Gör degen enligt receptet och låt degen jäsa i 45–60 min.

1. Gör degen enligt receptet och låt degen jäsa i 45–60 min.

 

2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och lägg dem i formen (eller på en plåt med bakplåtspapper om du inte har någon form).

2. Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till små limpor och lägg dem i formen (eller på en plåt med bakplåtspapper om du inte har någon form).

3. Skär ett snitt i limporna. Pensla med vatten och strö över lite flingsalt och oregano. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Skär ett snitt i limporna. Pensla med vatten och strö över lite flingsalt och oregano. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

4. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

minilimpor2

 

 

 

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola