dagensrecept

Duka upp med fantastiska äggbröd på påskbuffén
Det är kul att duka fint när det är fest! De här ljusa bröden med sesamfrön på toppen har är enkla att göra, de är makalöst goda, de är vackra att titta på och innehåller ingredienser som de flesta har hemma. De kommer garanterat uppskattas för både smak och utseende.

Sesamfröna kan bytas ut mot vallmofrön eller så kan man hoppa över dem helt.

Brödet är gott att äta med smör och ost eller en färskost. Eller bryt bitar från brödet och ät det ihop med ägget . Det är också gott att doppa brödbitarna i tzatziki eller liknande.

snurrataggbrod

Snurrade äggbröd

8 st

Det går bra att dubbla satsen om man är många och vill ha fler bröd.

15 g jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 tsk honung eller strösocker
2 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl

Fyllning
8 ägg

Garnering
1 uppvispat ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några min.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45–60 min.

3. Dela degen i 8 bitar.

4. Rulla ut längder av degbitarna, 30–35 cm långa. Dela dem på mitten och snurra halvorna runt varandra. Forma en krans och fäst ihop ändarna ordentligt runt ägget. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Om bröden är bleka kan man höja ugnsvärmen till 250 grader de sista minutera. Låt bröden svalna på plåten. Äggen blir hårdkokta under gräddningen.

 

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda sedan igenom den på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 45–60 min. Knåda sedan igenom den på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa.

steg2

2. Dela degen i 8 bitar.

steg3

3. Rulla ut längder av de åtta degbitarna, 30–35 cm långa. Dela dem på mitten och snurra halvorna runt varandra. Forma en krans och fäst ihop ändarna ordentligt runt ägget. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

steg4

4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Om bröden är bleka kan man höja ugnsvärmen till 250 grader de sista minutera. Låt bröden svalna på plåten. Äggen blir hårdkokta under gräddningen.

snurradaggbrod3

 

snurradeaggbrod5

snurradeaggbrod4