Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Rostbröd / formfranska

dagens-recept

rostbrod2

Baka en ljuvlig Blåbärskladdkaka – recept klicka här!

Tänk dig en härlig morgon med gott om tid, nyhetsmorgon på tv, nybryggt kaffe och hembakat rostbröd på skärbrädan. Kan dagen starta bättre?!

Det här rostbrödet/formfranskan är superenkelt att göra och innehåller ingredienser som de flesta har hemma. Vill man tillsätta fibrer i brödet går det bra att byta ut  2–4 dl av vetemjölet till t ex grahamsmjöl eller rågmjöl. Det funkar också fint att slänga ner några matskedar linfrön, solrosfrön eller pumpafrön om man gillar det.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hembakat rostbröd

2 st

Gör läckra toast med hembakat bröd. Den lilla mängden socker i degen sätter fart på jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10–12 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
ljusa eller blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.

4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk  i ca 50 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
3. Forma bitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar fodrade med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.
3. Forma degbitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar klädda med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.
4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade).
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade).

rostbrod

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Snurrad vanilj- & kanellängd

En maffig och snygg vetelängd med en smarrig vanilj- och kanelfyllning.

0

Amerikansk cookiecake

Kakan med stort K! Makalöst god stekpannekaka smaksatt med farinsocker och krossad choklad.

0

Smuliga hallonrutor i långpanna

Gudomligt goda rutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.

0

Morotslimpa med havre

Limporna får en härlig smak från de nyttiga morötterna.

0

Kladdkaka rocky road

Piffa till din kladdkaka á la Rocky Road med marshmallows, dumlekola och cashewnötter

0

Hembakta Maryland Cookies

Spröda, choklad- och hasselnötsfyllda barndomsfavoriter.

0

Snabba frukostbröd med havregryn

Himmelskt goda bakpulverbröd som går snabbt att göra som inte behöver jäsa.

0

Snabb bärkaka

Mycket god och lättgjord kaka som rörs snabbt rörs ihop i kastrullen och kan serveras som efterrätt eller till fikat.

0

Äppelsockerkaka med kanel

Rivet äpple och kanel gör sockerkakan extra saftig och smakrik.

0

Mums-mums med kokos

Ljuvligt goda skumtoppar doppade i mörk choklad och kokos.

0

Strasskakor med chokladlinser

Klassiska, spritsade kakor som är oerhört spröda och goda.

0

Flätad vallmolimpa

Ett vackert, luftigt bröd som är enkelt att göra och himmelskt gott med smör och en skiva ost på.

0