Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Morotslimpa med havre

dagensrecpet

morotslimpor

Limporna får en härlig smak från de nyttiga morötterna och de blir oerhört saftiga. I receptet har jag skrivit 1–2 morötter och det beror på storleken på dem. Har du en stor morot räcker det med en, men är de små kan du ta två.

Även mina barn äter morotsbröd med god aptit trots att de ibland kan vara kinkiga om vissa maträtter innehåller grönsaker. Ingen av dem har någonsin klagat över att det är morötter i ett bröd jag bakat så var inte rädd för att barnen inte ska gilla dem!

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Morotslimpa med havre

2 limpor

Morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda.

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.

2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.

5. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

6. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem svalna i formarna.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma två limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv. Strö över lite mjöl.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma två limpor. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Strö över lite mjöl.
3. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara.
4. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara.

steg5

Färdiggräddade!
Färdiggräddade!

morotslimpa

morotslimpa3

 

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Kladdkaka rocky road

Piffa till din kladdkaka á la Rocky Road med marshmallows, dumlekola och cashewnötter

0

Hembakta Maryland Cookies

Spröda, choklad- och hasselnötsfyllda barndomsfavoriter.

0

Snabba frukostbröd med havregryn

Himmelskt goda bakpulverbröd som går snabbt att göra som inte behöver jäsa.

0

Snabb bärkaka

Mycket god och lättgjord kaka som rörs snabbt rörs ihop i kastrullen och kan serveras som efterrätt eller till fikat.

0

Äppelsockerkaka med kanel

Rivet äpple och kanel gör sockerkakan extra saftig och smakrik.

0

Mums-mums med kokos

Ljuvligt goda skumtoppar doppade i mörk choklad och kokos.

0

Strasskakor med chokladlinser

Klassiska, spritsade kakor som är oerhört spröda och goda.

0

Flätad vallmolimpa

Ett vackert, luftigt bröd som är enkelt att göra och himmelskt gott med smör och en skiva ost på.

0

Klippt kanellängd

Klippta kanellängder är både eleganta och gudomligt goda.

0

Lantbröd

Mustigt, enkelt och gott bröd som är bakat på lantbrödsmjöl som innehåller surdeg, vete, råg och rågkli.

0

Philadelphiabullar med citronsmak

Gudomligt goda och saftiga philadelphiabullar som bakas i långpanna.

0

Kardemummaskorpor – knapriga & goda

Skorpor är ett vetebröd som efter gräddningen torkas i ugnen så de blir knapriga och goda.

0