Kardemumma är en underbart god krydda som alltid är ett säkert kort. Det smuliga och lite knäckiga täcket gör kardemummakakan extra god!
Det går bra att använda antingen stötta kardemummakärnor eller malen kardemumma i smeten.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola
Kardemummakaka med smuligt havretäcke
Ca 12 bitar
Saftig och mjuk kaka med ett knaprigt och lite knäckigt havregrynstäcke.
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk stött kardemumma
50 g smör, smält
1 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
Smultäcke
75 g smör
1 msk ljus sirap
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt kardemumma, smör och filmjölk. Blanda bikarbonat och mjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–23 cm i diameter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 20 min.
4. Smultäcke: Smält smöret i en kastrull. Rör ner sirap, socker, vaniljsocker och havregryn.
5. Ta ut kakan ur ugnen och höj ugnsvärmen till 230 grader. Smula havregrynsblandningen över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen i ytterligare ca 10 min eller tills den fått fin färg. Låt den svalna i formen.