Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Lingonrutor på plåt

Dagensreceptlingonrutor3

Lingon i brödet är fantastiskt gott och det går bra med både frysta eller färska bär. Till och med mina fem barn i åldrarna 4–17 år äter det här brödet med god aptit (barn kan ju vara lite skeptiska till bär och grönsaker i maten).

Det går bra att byta ut ca 2 dl av vetemjöl till rågmjöl eller grahamsmjöl om man vill ha ett grövre bröd. Även lite frön i smeten är gott!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lingonrutor på plåt

Ca 20 st

Saftiga och mjuka rutor med ljuvliga lingon i degen.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl rapsolja
¾ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6–8 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda försiktigt in lingonen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Knåda igenom degen. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.

3. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda försiktigt in lingonen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Knåda försiktigt in lingonen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Knåda igenom degen. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.
2. Knåda igenom degen. Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.
3. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.

lingonrutor1 lingonrutor2 lingonrutor4 lingonrutor5

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Klassisk sockerkaka med hackad choklad

Saftig, mjuk sockerkaka med grovhackade chokladbitar i smeten.

0

Fudge brownies

Ljuvligt goda, segmjuka, lite kladdiga brownies med krämig chokladtryffel på toppen.

0

Två bröd av en deg

Gör en deg och baka ut den till både en saftig limpa och delikata långpannerutor.

0

Daim- & kolapaj

Ett frasigt pajskal med en seg och god kolafyllning, toppad med hackad Daim. Bedårande gott!

0

Kokoskaka med glasyr

Mjuk, härlig kaka fylld med smarrig kokos, toppad med glasyr och knaprig sötmandel.

0

Äppelkrans

Ljuvligt god vetekrans fylld med rivna äpplen, kanel och socker.

0

Knäckig smuläppelpaj

Lättbakad, ljuvlig paj som är läckert knäckig på ytan.

0

Stekpannebröd

Lättgjort och saftigt bröd med flingsalt som är trevligt att servera direkt ur stekpannen

0

Morotsfrallor

Rivna morötter i degen gör frallorna saftiga och goda.

0

Nougatkladdkaka

Vansinnigt god kladdkaka fylld med läcker nougat.

0

Citronmazarinrutor med glasyr

Den fräscha, friska citronglasyren är pricken över i på de saftiga mazarinrutorna.

0

Grova rågkakor

Fiberrika, saftiga och luftiga rågkakor som gör frukosten till dagens godaste mål.

0