Det är smidigt och enkelt att baka ut två varianter bröd om man gör en stor sats deg. Av den här degen har jag gjort en limpa och en plåt med långpannerutor. Ca 2/3 av degen är lagom att baka ut till långpannerutor och 1/3 till en limpa. Dessa rågsiktsbröd är oerhört saftiga, mjuka och goda!
Limpan brukar jag skiva upp innan jag fryser in den. Sedan tar jag fram det antal skivor som behövs och tinar dem i mikron.
Om man vill ha ett grövre bröd kan man byta ut havregrynen mot grovt rågmjöl eller grahamsmjöl samt tillsätta nötter och frön.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!
Två bröd av en deg
1 plåt och 1 limpa50 g jäst4 dl mjölk, fingervarm3 dl vatten, fingervarmt2 tsk salt¾ dl ljus sirap
½ dl rapsolja
3 dl havregryn
17–18 dl rågsiktGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, rapsolja och havregryn. Rör om och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Tryck eller kavla ut 2/3 av degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, 5 x 4. Strö lite mjöl över degen och nagga den med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Forma resten av degen (1/3) till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Grädda långpannerutorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 30–35 min. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in den i ugnen. Låt den svalna i formen.
[caption id="attachment_7196" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Rör om och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_7197" align="" width="860"] 2. Tryck eller kavla ut 2/3 av degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster, 5 x 4. Strö lite mjöl över degen och nagga den med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.[/caption]
[caption id="attachment_7198" align="" width="860"] 3. Forma resten av degen (1/3) till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Snitta ytan på limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.[/caption]
[caption id="attachment_7199" align="" width="860"] Färdigjästa bröd som är färdiga att grädda.[/caption]
[caption id="attachment_7200" align="" width="860"] 4. Grädda långpannerutorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.[/caption]
[caption id="attachment_7201" align="" width="860"] 5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 30–35 min. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in den i ugnen. Låt den svalna i formen.[/caption]
Enkla brytlimpor! Mycket lättbakade bröd som innehåller få ingredienser. Degen jäser ihop på plåten vilket gör bröden extremt saftiga! Enkla brytlimpor Ca 5 st 50 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 3 msk rapsolja 15–16 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om …
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Kalljästa frallor – gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar och njut av underbara, nygräddade bröd till frukost! Eller gör degen på morgonen och servera nygräddade bröd till middagen! FaktaMjölk i degen gör frallorna …