År: 2014 (sida 1 av 45)

Banoffeepaj med maräng

dagensreceptutvald

Banoffeepaj är en av de godaste pajer jag vet! När min son fyllde 16 år bjöd jag gästerna på denna paj och den tog slut på ett kick. Både vuxna och barn älskade den!

Burken med karamelliserad mjölk innehåller färdigkokad kolasås. Det går även bra att köpa kondenserad, sötad mjölk men den ska kokas i 2–3 timmar för att bli kolasås. Obs! Det finns en variant som heter ”original”, men den går det inte att göra kolasås av.

Banoffeepaj brukar inte innehålla maränger men jag tycker det blir extra gott med spröda minimaränger på toppen. Bottnen kan förberedas dagens före servering, men lägg på fyllning och garnering strax före servering.

Supergoda salmiakbollar! Klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Banoffeepaj med maräng

Ca 12 bitar

Botten
250 g Digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk (kokad och klar)
ca 3 bananer

2 pkt dubbeldaim, hackade
ca 2 dl minimaränger eller delade stora maränger

1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.

2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.

3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.

4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.

5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.

6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.

1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.

3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.

4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.

5. Spritsa toppar av grädde eller bred ut den på bananskivorna. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.

5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.

6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.

utvald2
banoffepaj4

Hemgjord marängcup

dagensreceptmarängcup4 marängcup5

Glassbilens marängcup har inspirerat mig till denna hemgjorda glass med maräng och choklad. När jag var liten köpte mina föräldrar ofta marängcup i glassbilen och jag älskade den. Nu har jag gjort en egen variant som faktiskt är ännu godare! Kombinationen glass, choklad och maräng är fantastiskt god!

Lättgjord och fantastiskt krämig glass med spröda maränger och smält choklad. Underbart gott!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola

Hemgjord marängcup

Ca 12 bitar

1 burk (397 g) kondenserad mjölk, sockrad (den ska inte kokas)

Vaniljglass
2 tsk vaniljsocker

Chokladglass
200 g mörk choklad, smält
1 msk kakao

Fyllning
25–30 maränger
300 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
ev 1 msk rapsolja

ca 25  g mörk choklad, smält

1. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda.

2. Dela upp grädden i två bunkar. Blanda ner vaniljsocker i den ena och smält choklad och kakao i den andra (chokladen stelnar något och gör att det blir goda småbitar av choklad i grädden).

3. Häll ner vaniljsmeten i en skål, 2–3 liter och tryck ner några maränger. Ställ den i frysen tills den frusit. Ställ bunken med chokladsmet i kylen.

4. Smält chokladen (blanda i 1 msk rapsolja om du vill att chokladen ska bli något mjukare och lättare att skära i när den är fryst). Låt chokladen svalna något, men inte stelna. Häll chokladfyllningen över marängerna och vaniljglassen. Lägg på några maränger.

5. Bred ut chokladglass-smeten på toppen. Ställ skålen i frysen och låt glassen frysa helt.

6. Doppa ner skålen i varmt vatten så den frysta glassen släpper från kanterna. Stjälp upp den på en tallrik och ringla smält choklad på den före servering.

1. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda.

4. Smält chokladen (blanda i 1 msk rapsolja om du vill att chokladen ska bli något mjukare och lättare att skära i när den är fryst). Låt chokladen svalna något, men inte stelna. Häll chokladfyllningen över marängerna och vaniljglassen. Lägg på några maränger.

5. Bred ut chokladglass-smeten på toppen. Ställ skålen i frysen och låt glassen frysa helt.

fb marängcup5

Oreo–, kola- och chokladpaj

DAGENSRECEPToreopaj2 fboreopaj5

En riktigt läcker paj med Oredokakor, kolasås och en krämig chokladfyllning. Den har en rykande åtgång och innehåller bara sex ingredienser. Förbered den gärna någon dag i förväg så slipper du tänka på desserten samma dag som gästerna kommer!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola

Oreo–, kola- och chokladpaj

12–14 bitar

Du behöver bara sex ingredienser för att göra den här läckra pajen: Oreokakor, Digestivekex, smör, vispgrädde, farinsocker och mörk choklad.

Botten
125 g Oreokakor
125 g Digestivekex
75 g smör, rumsvarmt

Kolafyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl farinsocker
¾ dl vispgrädde

Chokladfyllning
2 ½ dl vispgrädde
350 g mörk choklad

ev. flingsalt

1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.

2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.

3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.

4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.

5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.

4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.

steg6

oreopaj4Jag fick inspiration från det här receptet, men har gjort en egen variant: http://www.kevinandamanda.com/recipes/dessert/dark-chocolate-salted-caramel-oreo-pie.html