Jag älskar kanelbullar och vill helst äta dem nybakade. Därför gör jag ofta en halv sats deg och ofta går de flesta åt direkt. Men jag fryser alltid i några stycken så barnen har till utflykter och när de blir sugna. Då är det gott att värme bullarna i mikron eller ugnen när de ska ätas.
Den här degen är som en halv sats bulldeg och vill man ha fler bullar är det bara att dubbla alla ingredienser.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!
Klassiska kanelbullar
30–34 små bullar
Bullarna kan göras större än de på bilden. Tänk då på att grädda dem lite längre. Kanelen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker.
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 krm salt
½ tsk kardemumma
75 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
7–8 dl vetemjöl
Fyllning
ca 50 g smör, rumsvarmt
½–1 dl strösocker
2–3 tsk malen kanel
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 1 cm tjocka.
4. Bred ut smör på degen och strö över socker och kanel.
5. Rulla ihop de båda rektanglarna till rullar och skär dem i bitar, ca 2 cm tjocka.
6. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk så håller de sig saftigare.