Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd

Lättbakat grytbröd

dagensbildgrytbrod3 grytbrod5

Brödet blir oerhört saftigt och smakrikt när det gräddas i en gryta! Det går bra att byta ut grahamsmjölet till vetemjöl, rågmjöl eller någon annan sort man gillar beroende på om man vill ha ett ljust eller lite grövre bröd. Tips! Tillsätt gärna en näve torkade aprikoser och hasselnötter i degen!

Tips Kalljäsning!
Låt degen jäsa under locket i grytan över natten. Ta ut den ur kylen när du sätter på ugnen. Grädda på morgonen enligt receptet.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Lättbakat grytbröd

1 bröd

Locket gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas i slutet av gräddningen.

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.

4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
2. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
3. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
3. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
4. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

steg5 grytbrod1 grytbrod3 grytbrod6

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Banansockerkaka med kanel

En mosad banan i smeten gör sockerkakan oerhört saftig och god.

0

Knäckig toscakaka

Sagolikt saftig och mjuk kakbotten med en knäckig toscasmet på toppen som pricken över i.

0

Stora rågsiktsrutor i långpanna

Luftiga och saftiga brödrutor som är makalöst goda med smör och en skiva ost.

0

Mazarinkaka med hallonglasyr

Kombinationen frasig mördegsbotten, saftig mandelfyllning och sötsyrlig hallonglasyr är oslagbar.

0

Enkla frukostbrödet

Mjukt och saftigt bröd som endast jäser en gång direkt i formen.

0

Smulig hallonpajkaka

De sötsyrliga bären och den smuliga degen är en ljuvlig kombination.

0

Hallonbrownies i långpanna

Supersmarriga chokladrutor med sötsyrliga hallon i smeten.

0

Hallonkaka i limpform

Fantastisk, mjuk hallonkaka med lite segmjuka, frasiga kanter.

0

Hemgjord glass utan maskin

Fantastiskt krämig och lättgjord glass med hallon och frasiga chokladpuffar.

0

Baguetter med flingsalt

Lyxiga bröd med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.

0

Saftiga blåbärsrutor

Enkel och makalöst god blåbärskaka gjord i långpanna.

0

Kanelbullar

Utsökta kanelbullar som är en riktig klassiker och går alltid hem i alla lägen.

0