Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Kalljäst råglimpa

0 röster

DAGENSRECEPT
råglimpa1

NYBAKAT TILL FRUKOST! Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen på natten. Grädda brödet direkt när du vaknar och njut av varmt bröd till frukost.

Kalljäst råglimpa

1 st

25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
1 tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl mörk sirap
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra)
ca 5 dl vetemjöl

Garnering
grovt rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Forma degen till en limpa, lika lång som din limpform, ca 1 ½ liter.

3. Klä formen med bakplåtspapper och lägg i limpan. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Täck formen med plastfolie och låt den jäsa i kylen över natten.

4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Forma degen till en limpa, lika lång som en limpform, ca 1 ½ liter.
2. Forma degen till en limpa, lika lång som en limpform, ca 1 ½ liter.
3. Lägg limpan i formen, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
3. Lägg limpan i formen, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.
4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.
steg5
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

råglimpa2 råglimpa3

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Knådfria kalljästa frukostbullar

Gör degen på kvällen och kalljäs degen i kylen över natten. Servera nygräddade, varma bröd till frukost!

0

Knaprigt fröknäcke

Nyttigt, gott och knaprigt fröknäcke som passar alla tillfällen.

0

Morotstekakor

Saftiga frallor med nyttiga och goda morötter i degen.

0

Kanelbullekladdkaka

Det bästa av två världar – kladdkaka & kanelbulle i ett.

0

Citronkladdkaka

Frisk & syrlig kladdkaka som verkligen smälter i munnen.

0

Passionsmoussetårta

Festens höjdpunkt! Frisk och smakrik passionsmoussetårta på en läcker, smulig Oreobotten.

0

Brödkrans med ägg

Förgyll påskbuffén och servera äggen i en snygg och god brödkrans!

0

Smulig citronkaka

Smuliga, friska & fräscha citronrutor som har en pajliknande yta och lite saftigare innanmäte.

0

Snabba fröfrallor som inte behöver jäsa

Snabbgjorda bakpulverbröd som inte behöver jäsa. Fröna ger dem extra goda och nyttiga.

0

Kolamums med kokos

Saftiga rutor med gudomligt god kolaglasyr och kokos på toppen.

0

Passionsmoussetårta

Festens höjdpunkt! Frisk och smakrik passionsmoussetårta på en läcker, smulig Oreobotten.

0

Chokladdoppade marshmallows

Lyxigt och himmelskt gott skumgodis doppat i choklad!

0