Ett av de saftigaste och godaste bröden som jag bakat, enligt mina barn! De älskar dessa frallor! Gröten i degen gör bullarna oerhört mjuka och härliga. Om du har havregrynsgröt över efter frukosten kan du passa på att röra ner den i bröddegen. Eller följ receptet enligt nedan och gör en enkel havregrynsgröt som blandas med övriga ingredienser.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Grötbullar
16–20 st
Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
50 g smör, rumsvarmt
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
ca 8 dl vetemjöl
Garnering
havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i 16–20 bitar.
4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.