Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta Okategoriserade

Hur mycket jäst ska degen innehålla?

Skärmavbild 2016-04-27 kl. 12.33.37

Svar: Många vanliga bröd- & bullrecept innehåller 50 g jäst och 5 dl degvätska. Då brukar degen jäsa  2 x 30–45 min. Snabbare än så bör degen inte jäsa om man vill ha ett saftigt & luftigt bröd.

Det går dock bra att halvera mängden jäst till 25 gram utan problem, men då bör man öka den första jäsningen till 50–60 min eller kanske ännu längre. Det är alltid svårt att säga en exakt jästid. Det bästa är att man lär sig hur degen ska se ut och kännas i konsistensen när den är färdigjäst. Den andra jäsningen kan vara något kortare, 30–40 min.

Ett bra riktmärke för att se när degen är färdigjäst är när den nått ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan när man trycker på den.

– Nackdelen med att använda en stor mängd jäst för snabbare jäsning är att degen kan ta smak av den och att degen kan bli överjäst och säcka ihop.

– Fördelen med att jäsa degen längre tid med mindre jäst är att smakerna i mjölet utvecklas bättre.

Baka underbara philadelphiabullar – klicka här för recept!
Baka underbara philadelphiabullar med citron – klicka här för recept!

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Ost- & skinkpiroger

Inbakade piroger fyllda med smält ost & skinka! Mums vad gott!

0

Pizza med valfri fyllning

En perfekt pizzabottnen som kan fyllas efter egen smak!

0

Tacobullar

Saftiga, läckra frallor fyllda med ost och tacoköttfärs.

0

Pizzarulle

Ett lyxigt, fantastiskt gott & matigt bröd som är fyllt med ost, skinka, tomat och ruccola.

0

Schweizernötstrass

Spröda småkakor med en bit schweizernötchoklad på toppen.

0

Strasskakor med choklad & kokos

Spröda småkakor med ett täcke av choklad & kokos! Riktiga munsbitar!

0

Lindas nyttiga fröknäcke

Knaprigt, knäckigt hårdbröd fyllt med hälsosamma frön! (Bakas glutenfritt, men kan även göras med vanligt vetemjöl; läs receptet).

0

Chokladdoppade kokosbollar med strössel

Lyxiga, superläckra chokladbollar med kokos i smeten, doppade i choklad & rullade i chokladströssel. Mums!

0

Amerikansk schweizernötscookie

Schweizernötschokladen gör kakan galet god och det blir garanterat blir en ny favorit! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller glass,

0

Spröda strösselstrass

Härliga kalaskakor med smält choklad & strössel på toppen!

0

Chokladdoppade strasskakor

Ljuvligt spröda strasskakor doppade i smarrig choklad! Enkla att göra och gudomligt goda!

0