Det är lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör – och det blir extra smarrigt med flingsalt på toppen. Ljuvligt gott på en bit baguett eller limpa. Det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Vispa grädden med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand .
Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.
Hemgjort smör med flingsalt
5 dl vispgrädde (40-procentig)
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.
2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några söndersmulade nypor flingsalt. Strö flingsalt på smöret vid servering.