vitlökssmör3 vitlökssmör2 vitlökssmör6

Tänk dig vad lyxigt och gott att bjuda på hemgjort smör med smak av vitlök. Ljuvligt gott på en bit baguett eller fröknäcke. Det är busenkelt att göra eget smör. Ett paket vispgrädde och lite salt är allt som behövs. Och pressad vitlök efter egen smak. Vispa grädden med en elvisp eller hushållsassistent – om du inte är en jäkel på att vispa för hand ;-).

Hållbarhet
Det hemgjorda smöret håller lika länge som datumet på gräddförpackningen. Det går bra att frysa in t ex hälften och ta fram vid ett senare tillfälle (men då bör man äta upp allt på en gång). Förvara det max 1 månad i frysen.

Hemgjort vitlökssmör

5 dl vispgrädde (40-procentig)
salt (efter smak)
ca 1 vitlöksklyfta

GÖR SÅ HÄR
1.
 Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Pressa en vitlöksklyfta rör ner önskad mängd i smöret efter egen smak.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

1. Vispa grädden i en hushållsmaskin eller med elvisp. Först blir det vispgrädde och sedan händer ingenting på ett tag, men fortsätt vispa.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av.

2. Efter en stund blir det smör och och då släpper grädden ifrån sig vätska. Allt går väldigt fort på slutet. Häll bort vätskan och tillsätt några nypor salt, lite i taget. Smaka av. Pressa en vitlöksklyfta rör ner önskad mängd i smöret efter egen smak.

vitlökssmör5 vitlökssmör1 vitlökssmör4