Supergoda, stora och mättande piroger fyllda med köttfärs & ost. Går bra att frysa in! Inspirationen kommer från de färdigköpta Gorbyspiroger, men den här hemgjorda varianten är mycket godare och lätt att göra själv.
Stora Gorbys piroger
Ca 6 st
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl
Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 300 g köttfärssås
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.
4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.