storagorbyssteg8 storagorbyssteg9

Supergoda, stora och mättande piroger fyllda med köttfärs & ost. Går bra att frysa in! Inspirationen kommer från de färdigköpta Gorbyspiroger, men den här hemgjorda varianten är mycket godare och lätt att göra själv.

Stora Gorbys piroger

Ca 6 st 

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 300 g köttfärssås

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.

4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.

3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.

4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

storagorbyssteg7 storagorbyssteg8 storagorbyssteg9