gorbysostochskink10 gorbysostochskink11 gorbysostochskink12

Underbara, hemgjorda piroger inspirerade av köpepilogerna Gorby! Men de här är mycket godare! De har en rykande åtgång och mina barn blev helt lyriska när de fick smaka dem! Och även vi vuxna. De är allra godast nybakade, men går också bra att frysa in och ta fram när man är hungrig och vill värma något snabbt. De passar bra att servera på buffén, till en sallad eller soppa!

Tips!
Använd köttfårssåsrester och fyll pirogerna med den (men gör den inte för rinnig). Tacoköttfärs går också bra.

Hemgjorda Gorbys ost- & skinkpiroger

Ca 16 st beroende på storlek 

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
2–3 msk tomatpuré
200–300 g ost, riven
ca 200 g skinka, skivad
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.

4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.

5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

2. Dela degen i ca 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.

3. Bred ut ett tunt lager tomatpuré på degbitarna.

4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.

4. Lägg 1–2 msk riven ost samt ungefär lika mycket skivad skinka i en liten hög mitt på degbitarna.

5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

5. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

7. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

gorbysostochskink6 gorbysostochskink9 gorbysostochskinkutvald gorbysostochskink8 gorbysostochskink7