Vad är skillnaden mellan färsk jäst och torrjäst?
Färsk jäst
Jäst är av en encellig svamp som består av vatten, protein, fett, kolhydrater, mineralämnen och B-vitaminer. Det är en levande kultur som växer snabbt med rätt förutsättningar. Under jäsningsprocessen bildas bubblor av kolsyra som gör degen luftig och porös.
Jästproduktion är inte en tillverkning i traditionell mening, utan en odlingsprocess. Jästen görs av melass, en sockerlösning som behandlas och steriliseras. Sedan tillsätts magnesiumsulfat, ammoniak och fosforsyra. Därefter startar en laboratorieodling i stora jästankar. På 10 milligram jästkultur blir det efter en vecka ca 1 200 kilo jäst.
Torrjäst
Torkad jäst funkar bäst i matbrödsdegar. Jästcellerna arbetar tillsammans med näringen i mjölet (sockret från stärkelsen) och jobbar mindre effektivt i degar med tillsatt socker, dvs mer än 2,5 msk socker eller sirap per 14 dl mjöl. Torrjäst är därför inte lika effektiv i söta bulldegar.
Torrjäst ska blandas ner i mjölet och dra i ca 10 min, innan den fingervarma degvätskan (ca 37 grader) och övriga ingredienser tillsätts. Därefter arbetar man ihop allt till en smidig och elastisk deg.
En förpackning torrjäst (12 g) motsvarar en förpackning (50 g) färsk jäst.