LÄTTBAKAT ROSTBRÖD När frukostbrödet är slut slänger man enkelt ihop den här saftiga, goda limpan. Degen rör man ihop på några minuter och medan den jäser, endast en gång direkt i limpformen, kan man ägna sig åt annat. Lätt som en plätt!
Knådfri formfranska
1 st
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk ljus sirap
1 msk rapsolja
1 tsk salt
7–8 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
vita eller blå vallmofrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en deg.
2. Forma degen till en limpa med mjölade händer. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Täck den med folie.
3. Fyll upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner limpformen där (då jäser limpan snabbare). Låt degen jäsa tills den dubblat i storlek, ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla limpan med ägg och strö över vallmofrön.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen. Grädda den längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formen.