vispgrädde

40-procentig vispgrädde innehåller endast högpastoriserad vispgrädde, inga onödiga tillsatsämnen. 36 procentig vispgrädde innehåller även förtjocknings- och stabiliseringsämnet Karragenan för att produkten ska få en längre hållbarhet, ca 1 månad istället för 1–2 veckor ( 40-procentig vispgrädde).

Den längre hållbarheten och lägre fetthalten är efterfrågad av konsumenterna, enligt sveriges mejerier. Dock har studier visat att ämnet Karragenan kan vara cancerframkallande och bidra till en inflammatorisk tarmsjukdom. Detta är emellertid många konsumenter omedvetna om när de till ett billigare pris köper grädden med en lägre fetthalt och längre hållbarhet. Det skiljer ca 6 kr/liter i pris och 4 procent i fetthalt. Det är en liten skillnad och gör att det är bättre att köpa den dyrare och fetare grädden som inte innehåller något skadligt tillsatsämne (Karragenan).

Meningarna går dock isär, mejerierna och Livsmedelsverket ser ingen fara i att konsumera Karragenan medan forskare ser hälsorisker. För att undvika onödiga tillsatser är det smartast att använda 40-procentig grädde utan någon tillsats.