Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta Okategoriserade

40 procentig vispgrädde är nyttigare än 36-procentig!

vispgrädde

40-procentig vispgrädde innehåller endast högpastoriserad vispgrädde, inga onödiga tillsatsämnen. 36 procentig vispgrädde innehåller även förtjocknings- och stabiliseringsämnet Karragenan för att produkten ska få en längre hållbarhet, ca 1 månad istället för 1–2 veckor ( 40-procentig vispgrädde).

Den längre hållbarheten och lägre fetthalten är efterfrågad av konsumenterna, enligt sveriges mejerier. Dock har studier visat att ämnet Karragenan kan vara cancerframkallande och bidra till en inflammatorisk tarmsjukdom. Detta är emellertid många konsumenter omedvetna om när de till ett billigare pris köper grädden med en lägre fetthalt och längre hållbarhet. Det skiljer ca 6 kr/liter i pris och 4 procent i fetthalt. Det är en liten skillnad och gör att det är bättre att köpa den dyrare och fetare grädden som inte innehåller något skadligt tillsatsämne (Karragenan).

Meningarna går dock isär, mejerierna och Livsmedelsverket ser ingen fara i att konsumera Karragenan medan forskare ser hälsorisker. För att undvika onödiga tillsatser är det smartast att använda 40-procentig grädde utan någon tillsats.

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Muffins med chokladgömma

Superläckra, saftiga muffins fyllda med härlig choklad.

0

Muffins

Oerhört saftiga, goda muffins! Mycket bra, klassiskt recept!

0

Snabba frukostfrallor

Snabba frallor som inte behöver jäsa. Baktid: 5 min + 12 min i ugn.

0

Bakad potatis & Keso

Bakad potatis och Keso är en grymt god kombination! Nyttigt, gott och mättande!

0

Bakad potatis i mikron

Bakad potatis går snabbt att göra i mikron! Det blir en härlig lunch med en god röra eller till en bit kött/kyckling med en klick smör – supergott!

0