MYCKET LÄTTBAKADE LIMPOR Med bara 5 ingredienser gör man dessa härliga limpor som är knapriga på ytan med ett saftigt innanmäte. Busenkla att göra!
Kalljäsning! Degen kan kalljäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar! Gör så här: Skippa jäsningen i bunken. Baka ut limporna till tre längder och lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten
Lättbakade limpor
3 st
50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
15–17 dl vetemjöl eller rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Spola upp 15 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken för att jäsa (den jäser snabbare i det varma vattnet) i ca 30 min. Lägg en tallrik ovanpå bunken som lock.
2. Dela degen i 3 lika stora delar.
3. Forma degbitarna till längder (lika långa som kortsidan på din ugnsplåt). Rulla dem i lite vetemjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda limporna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.