Rustika baguetter med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Tips! Degen kan kalljäsa i kylen hela dagen om man vill förbereda degen redan på morgonen och grädda bröden precis innan man ska äta dem till middagen.
Baguetter
4 st
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12–13 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5 min så glutentrådarna blir starka.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper (det går lika bra).
4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över lite mjöl (och eventuellt flingsalt)
5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.