I samarbete med Bosch har jag bakat en festlig, egen variant av Schwarzwaldtårta med deras nya hushållsmaskin OptiMUM. En riktig Rolls-Royce som har supersmarta funktioner, bland annat en inbyggd våg, den kan knåda deg, vispa grädde och äggvita till maräng, helt perfekt, tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. Maskinen stängs av när konsistensen är rätt. Det går även att ställa tiden på vispningen eller knådningen manuellt med en inbyggd timer.
Festlig schwarzwaldtårta. En tårta som känns extra lyxig vad man än vill fira. Tre lager av frasiga nötbottnar som varvats med luftig choklad- och vaniljgrädde. På toppen fluffiga gräddtoppar, pudrad kakao och krossad choklad. Min egna, läckra variant av schwarzwaldtårta. Innehåller nötter.
Lyxig Schwarzwaldtårta
Ca 12 bitar
Nötmarängbottnar
200 g hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
Garnering
100 g mörk choklad, smält
Fyllning
5 dl vispgrädde
75 g mörk choklad, smält
2 tsk vaniljsocker
Garnering
3 dl vispgrädde
kakao
ca 3 bitar hackad choklad
Gör så här
1. Mal nötterna i en mandelkvarn.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl strösocker, vispa en stund till, tillsätt resten, lite i taget tills massan är vit och fluffig. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Bosch OptiMUM vispar äggvitorna perfekt fluffiga helt på egen hand. Man behöver inte passa vispningen, en smart sensor känner av när konsistensen är lagom och stänger då av maskinen.
3. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på två bakplåtspapper (två på det ena och en på det andra). Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.
4. Låt bottnarna svalna och lossa dem försiktigt från papperet. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt den stelna i kylen.
5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Bosch OptiMUM vispar grädden till rätt konsistens på egen hand tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. När grädden är klar stängs maskinen av.
6. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner 100 g smält choklad i den ena hälften av grädden. Blanda ner vaniljsockret i den andra hälften.
7. Bred ut hälften av chokladgrädden och hälften av vaniljgrädden på den understa bottnen med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.
8. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden till garneringen. Bred ut den på toppen, spritsa några toppar, pudra över lite kakao och strö hackad choklad i mitten.