Knäckig smulpaj som är godare än godast! En helt perfekt, lyxig bärpaj med en smulig botten och ett knäckigt täcke. Den är magiskt god! En riktig 10-poängare! Servera den med vaniljsås eller vaniljglass.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Knäckig smulpaj
Tips! Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar.
Pajskal
240 g vetemjöl (4 dl)
150 g smör
90 g strösocker (1 dl)
½ krm salt
Bärfyllning
400 g hallon (frysta eller färska)
250 g blåbär (frysta eller färska)
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl
Knäckiga smulor
50 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.
4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör ihop dem med strösocker och potatismjöl.
5. Knäckiga smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.
6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.
7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.