Otroligt saftiga, fluffiga bröd som är stora favoriter hemma hos mig! Både jag och mina fem barn älskar dessa goda bröd! De går bra att frysa in.
Skärgårdskakor
8 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 8 bitar.
3. Kavla eller tryck ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.