Underbart goda tekakor som är stora, fluffiga och supergoda!
Tips kalljäsning! Låt degen jäsa i kylen hela natten istället för i rumstemperatur. Baka ut bröden direkt när du vaknar, låt dem jäsa ca 30 min på plåten och grädda. Då spar du tid om du vill ha nybakat bröd snabbare.
Stora tekakor
8 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
ca 7 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 8 bitar.
3. Kavla eller tryck ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.
Jag har just bakat dessa tekakorna för första gången och det blir många fler för dom var det godaste jag har ätit på många år som min mor bakade när hon höll på som bäst.Jag vill tillhöra din fanclub
Tack så mycket för detta recept! Jättegoda! 😃 var väääldigt stora bara, men får dela dem på 4!
Jag hade på lite flingsalt! Så dem blev extra goda!
Nästa gång ska jag göra 16 st av en sats!
Ser jättefina ut! Jag ska prova!