Saftiga, härliga, rustika morotslimpor! Tips! Du kan halvera degen om du bara vill baka en limpa. Om du inte har något grahamsmjöl hemma går det bra med rågmjöl eller havregryn. Eller så kan hela degen göras med endast vetemjöl, det blir lika gott det, dock blir det lite mindre fibrer i brödet.
Tips! Baka, klippta, ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!
Tips! Baka supergod, kalljäst råglimpa – klicka här för recept!
Morotslimpor
2 st
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
100 g morötter, fint rivna
2 dl grahamsmjöl
14–15 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor (lika långa som limpformarna.
3. Lägg limporna i var sin limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Strö lite mjöl över limporna och snitta dem snett över degen med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sätt in brödformarna i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen.
Tips! Baka, klippta, ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!
Tips! Baka supergod, kalljäst råglimpa – klicka här för recept!
Tips! Baka, klippta, ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!
Tips! Baka supergod, kalljäst råglimpa – klicka här för recept!