Tips! Baka en stor, superläcker, smarrig mazarintårta istället för små mazariner – klicka här för recept!
Det här receptet på mazariner gjorde jag och bakade när jag var anställd på tidningen Hembakat. De är gudomligt goda, jag älskar dessa godingar! Kolla in steg-för-stegbilderna jag gjorde på deras sida!
Klassiska mazariner
Ca 16 st
Mördeg
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning
150 g sötmandlar
3 bittermandlar
1 dl strösocker
75 g smör, smält
2 ägg
Glasyr
3 dl florsocker
1–2 msk vatten (den ska vara lagom bredbar)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt ägg och mjöl. Arbeta ihop allt till en deg. Låt den vila i ca 30 min i kylskåpet. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.
2. Stansa ut ovala bitar som är något större än formen. Tryck ut degen i mazarinformar av papper eller metall.
3. Ställ mazarinformarna på en plåt.
4. Skålla och skala sötmandeln. Se till att mandeln är torr innan du mal den fint i en mandelkvarn. Mal även bittermandlarna i kvarnen.
5. Blanda ihop alla ingredienserna i fyllningen till en kladdig smet.
6. Fördela mandelfyllningen i mazarinformarna. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt dem kallna helt i formarna.
Rör ihop glasyren och bred ut den på kakorna. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
Tips! Baka en stor, superläcker, smarrig mazarintårta istället för små mazariner – klicka här för recept!
Foto Klas Sjöberg