LÄTTBAKAT GRYTBRÖD Baka bröd i gryta är både enkelt och supergott! Brödet blir oerhört med en mycket smakrik, knaprig skorpa på toppen. Brödet går bra att frysa in.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Grytbröd
1 bröd
Locket på grytan gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas under gräddningen.
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
7 dl rågsikt
7–8 dl vetemjöl
Tips!
– Byt ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
– Tillsätt 1 dl valfria frön i degen (inget mjöl behöver ersättas)
– Tillsätt 2 dl russin eller torkade aprikoser i degen.
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och lös upp jästen i det. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den lite lätt kladdiga degen i några minuter.
2. Rulla degen i vetemjöl i en mjölad handduk. Låt degen ligga och jäsa i handduken i ca 40 min.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen i ca 10 min.
4. Ta ut grytan ur ugnen och strö rikligt med vetemjöl i bottnen. Lägg försiktig över degen (formad som en boll) i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl i botten fastnar brödet.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare ca 20 min.
Tips! Baka ljuvligt goda stekpannebröd som gräddas direkt i stekpannan – klicka här för recept!
Tips! Gör nyttiga dadelrutor som smakar chokladboll – klicka här för recept!