Oerhört saftiga, fluffiga och goda frallor! Degen är nästan densamma som tekakor, men bröden är något tjockare vilket gör att de får ännu mer gott innanmäte än vanliga tekakor! Det är underbart att sätta tänderna i dessa mjuka bröd! Mjölken i degen kan bytas ut mot vatten (men det blir en lite annan konsistens på bröden, lika gott, men lite rustikare).
Tips! Baka tekakor på klassiskt vis – klicka här för recept!
Tekaksfrallor
Ca 20 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
2 tsk salt
½ dl rapsolja eller 50 g smör
8 dl vetemjöl
8–10 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den en stund.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till bollar.
4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, ca 9 st på varje plåt. Tryck till dem så de blir ganska platta, ca 1 ½ cm tjocka med mjölade händer. Nagga dem med en gaffel.
5. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i 20–30 min (tills de växt lite och ser jästa ut).
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
Tips! Baka snabba tekakor med bakpulver i degen (som inte behöver jäsa) – klicka här för recept!