Ett klassiskt recept på äppelmos med/utan socker med/utan konserveringsmedel.
Hemgjord äppelmos/grundrecept äppelmos
Skål att lägga de skalade äpplena i:
ca 2 liter vatten
1 tsk askorbinsyra
2 kg äpplen av valfri sort
2 dl kallt vatten
½–2 dl strösocker
ev. 2 krm askorbinsyra (gör att moset inte mörknar)
ev. 2 krm natriumbensoat (konserveringsmedel)
GÖR SÅ HÄR
- Fyll en stor skål med kallt vatten och rör ner askorbinsyra.
- Skala alla äpplen och skär dem i bitar. Lägg bitarna i vattenskålen så att de inte blir mörka.
- Ta upp äppelbitarna och lägg dem i en kastrull med 2 dl vatten och låt koka upp. Sätt på ett lock och puttra på medelvärme i ca 15 minuter tills äpplena mjuknar.
- Mosa/passera äpplena genom en grov sil. Blanda äppelmoset med önskad mängd strösocker. Om äpplena är söta behövs inte mycket strösocker och om de är sura/syrliga behövs lite mer strösocker. Smaka av och känn efter rätt sockermängd. Koka upp äppelmoset så sockret smälter. Stäng sedan av och låt äppelmoset kallna.
- Häll upp äppelmoset i burkar med lock. Förvara burkarna i kylen och de håller i ett par veckor i kylen. Går bra att frysa in.ÄPPELMOS MED ASKORBINSYRA: Blanda 3 dl äppelmos med 2 krm askorbinsyra. Blanda sedan ut det moset i resten av äppelmoset. Det gör att moset inte mörknar (oxiderar). Askorbinsyra är en C-vitamin.ÄPPELMOS MED KONSERVERINGSMEDEL Blanda 2 krm natriumbensoat med 3 dl äppelmos. Blanda sedan ut det ordentligt i restan av äppelmoset. Håller i kylskåp i ca 6 månader.