Lussebullar recept. Ett väl beprövat recept som verkligen ger de allra saftigaste, godaste saffransbullarna. Lussebullar är som allra godaste när de är nybakade, frys in de som blir över direkt och ta fram när de ska ätas. Värm gärna upp de lite försiktigt i mikron så smakar de nybakat igen. Lussekatterna kan även bakas ut till andra former och storlekar. Anpassa gräddningstiden.
Tips! Sockermängden kan minskas till 1 dl om man vill ha lite mindre sötma i bullarna.
Lussebullar
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
25–30 st beroende på storlek
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
15–17 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
russin
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen till lussekatter eller andra valfria former.
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt i russin i degen.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–8 min (beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem.
Jättegoda! Jag lägger russin i mjölk så att de får svälla, och bakar in i degen. Det blir makalöst gott och saftigt. Inga brända russin. Dessutom gör jag stora fluffiga bullar och tar ut dem tidigt så de absolut inte blir torra. Detta recept har lite mindre socker och smör, och lite mer mjölk än de flesta andra recept. Blir helt underbart!!
Mycket goda Lussekatter! Som nybakade när jag tog ut dem ur frysen och lät dem tina i rumstemperatur! 👍😋