TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
LAXGRATÄNG Lax i ugn med potatismos är en riktig favoriträtt i min familj! Fantastiskt gott och mycket lätt att tillaga. Det är så enkelt att tillaga maten i ugnen, det går fort, blir saftigt och smakrikt och maten sköter sig själv.
Laxgratäng
6 portioner
12 dl potatismos (eller lite mer om man vill ha mycket potatismos)
6 laxfiléer
salt
svartpeppar
Sås
2 dl vispgrädde eller creme fraische (valfri fetthalt)
1 dl mjölk
1 1/2 msk fiskfond (eller 1 buljongtärning fisk)
1–2 msk pressad citron (eller lite riven pepparrot)
1 msk hackad dill
salt efter smak
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga potatismoset och spritsa eller klicka ut det som en ram i formen.
2. Skär laxen i kuber. Lägg laxbitarna i mitten av formen. Strö över salt och lite svartpeppar.
3. Sås: Häll alla ingredienserna i en kastrull. Sätt på värmen och blanda ihop allt tills det börjar puttra. Stäng av värmen och häll såsen över maten i formen.
4. Grädda allt längst ner i ugnen i ca 20 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men inte för länge så att laxen blir torr.