TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Bergis – en klassisk bagerilimpa med en knaprig skorpa och ett luftigt, saftigt innanmäte. Degen har jag bakat ut direkt på plåten. Denna typ av limpa bakas ofta ut i form av en fläta. Lätt att baka och fantastiskt god och populär.
Bergis
2 limpor
25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
12–14 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
vita eller blå vallmofrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i två delar. Forma dem till släta limpor på ett mjölat bakbord. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Skär ca 3 snitt i degen med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Separera äggvitan från gulan och pensla limporna med uppvispad äggvita (ger en sprödare yta än om hela ägget används). Strö över vallmofrön.
6. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 min Låt dem svalna på ett galler. Förvara de kalla bröden i en papperspåse för att bevara den knapriga ytan.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Varmluft?🙂
Jag använder inte varm luft, däremot börjar jag på 200 grader och ökar efter halva tiden till 250 grader.
Jag kan inte sluta att baka Bergis. Hur gott som helst, har två bröd i ugnen just nu.🙂