Bloggar Lindas Bakskola Lindas bakverk Lindas limpor Lindas matbröd

Bergis

109 röster

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Bergis – en klassisk bagerilimpa med en knaprig skorpa och ett luftigt, saftigt innanmäte. Degen har jag bakat ut direkt på plåten. Denna typ av limpa bakas ofta ut i form av en fläta. Lätt att baka och fantastiskt god och populär.

Bergis 

2 limpor

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
12–14 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
vita eller blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två delar. Forma dem till släta limpor på ett mjölat bakbord. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

4. Skär ca 3 snitt i degen med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Separera äggvitan från gulan och pensla limporna med uppvispad äggvita (ger en sprödare yta än om hela ägget används). Strö över vallmofrön.

6. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 min Låt dem svalna på ett galler. Förvara de kalla bröden i en papperspåse för att bevara den knapriga ytan.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
Annika
3 år sedan

Varmluft?🙂

Christina Persson
Christina Persson
Svara på  Annika
1 år sedan

Jag använder inte varm luft, däremot börjar jag på 200 grader och ökar efter halva tiden till 250 grader.

Christina Persson
Christina Persson
1 år sedan

Jag kan inte sluta att baka Bergis. Hur gott som helst, har två bröd i ugnen just nu.🙂

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Hemgjord pasta

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Hemgjord pasta är mycket enkelt att göra själv och innehåller bara 2 ingredienser. Salt tillsätts i vattnet och ger smak när pastan kokas. INGREDIENSER5–10 äggulorvetemjöl/durumvetemjöl (båda funkar bra) GÖR SÅ HÄR Lägg upp en hög mjöl på bordet. Gör en stor grop i mitten.Lägg äggulor i gropen och rör …

0

Kanelbullesockerkaka

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) KANELBULLESOCKERKAKA Godaste sockerkakan som finns! Den har smak av kanelbulle och är smaksatt med en blandning kanel och knastrande strösocker. Himmelskt god! Kanelbullesockerkaka 12 bitar 100 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker3 ägg2 tsk vaniljsocker1 dl mjölk2 tsk bakpulver3 dl vetemjöl Fyllning2 tsk kanel½ dl strösocker GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen …

1

Grönsakssmoothie

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Mixa din egen grönssakssmothie fylld med massor av nyttigheter för hela kroppen. Mättande, hälsosamt och enkelt att göra. Grönsakssmoothie Du kan byta ut grönsakerna och frukten i receptet (läs tipsen nedan) 1–2 portioner Två nävar färsk spenat (eller andra gröna blad)10 cm gurka1 dl gröna ärtor 1/2–1 banan1 kiwica …

0

Blomkålsgratäng

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Lättgjord och vansinnigt god blomkålsgratäng som kan ätas som tillbehör till det mesta; kött, kyckling, korv, vegorätter eller till en fräsch sallad och lite bönor. Tips! Tillsätt en grönsaksbuljong tärning i mjölken om du vill ha en matigare smak. Byt ut blomkål mot broccoli. Blomkålsgratäng 1 stort blomkålshuvud (ca …

3

Chokladfudgekladdkaka

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Himmelskt god, lyxig chokladfudgekladdkaka! Den lätt kladdiga, segmjuka bottnen täcks av en magiskt god chokladkolafudge! Passar både som dessert, till fikat eller som tårta på ett kalas! Chokladfudgen på toppen består av en segmjuk chokladkolakräm som är magiskt god! En riktig 10-poängare! OBS! Kakan kan bakas i en vanlig, rund spring springform, …

0

Bananglass

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Nyttig bananglass med bara 3 ingredienser som är oerhört krämig och god. Som en riktigt glass, men innehåller fryst banan, mjölk och kanel eller kakao. Så himla god och man kan frossa i hur mycket glass man vill utan att få en sockerchock. Bananglass 2–3 frysta bananer1/2 tsk kanel …

0

Kladdkaka

Ett perfekt kladdkaka recept! Den allra godaste kladdkakan som finns och det här receptet på kladdkaka är väl beprövat. En perfekt kladdkaka som varmt rekommenderas. Den är mycket enkel att baka kladdkaka och kladdkaka funkar att bjuda på i alla lägen. Alla älskar kladdkaka! KLADDKAKA RECEPT Kladdkaka är nästan ännu godare dagen efters så den …

3

Potatisgratäng

https://youtu.be/S-UGPCDQYLY Klicka på filmen för att se hur man tillagar krämig potatisgratäng. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Krämig, lyxig och ljuvligt god potatisgratäng. Potatisgratängen blir extra god om du stör Västerbottensost över potatisen innan gräddning, men vilken sorts ost som helst går bra. Potatisgratäng deluxe! Potatisgratäng 1 kg potatis1 stor gul lök5 dl vispgrädde …

2

Havrefrallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Enklare frallor kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Frallorna är underbart goda, nyttiga och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd. Så himla smart och bra recept! Havregryn innehåller inte gluten naturligt, …

3

Klippta grahamsbullar

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Enkla, fluffiga bröd som klipps i bitar med en sax. Mycket enkelt och bröden formas lite olika, men blir superfina under gräddningen. Går bra att frysa in. Klippta grahamsbullar a 25 st  25 g jäst3 dl mjölk, rumsvarm1 ½ tsk salt2 msk ljus sirap1 dl grahamsmjöl20 g smör, rumsvarmt7–8 …

0

Blomkålsmos

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Blomkålsmos är fantastiskt gott, nyttigt och passar perfekt till både kött, kyckling och vegorätter. Moset blir väldigt fluffigt och gott. Du kan använda mjölk eller vispgrädde. Det blir absolut tillräckligt gott och fluffigt med mjölk, men om du vill lyxa till det och som blanda du i vispgrädde. En …

9

Havregrynslimpa utan vetemjöl

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Enklare limpa kan man knappast baka. Blanda ihop havregryn (de ska inte mixas sönder) med resten av ingredienserna och degen är klar! Så enkelt, eller hur?! Limpan är underbart god, nyttig och innehåller färre kolhydrater än vanligt bröd och mer protein. Så himla smart och bra recept! Havregryn innehåller inte …

9
3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x