Saftiga frallor som kan varieras enligt nedan. Bröden passar till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Tips!
– Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl.
– Tillsätt 2 dl blandade frön eller rivna morötter i degen.
Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Frallor på plåt
Ca 16 st
Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.
50 g jäst
6 dl mjölk eller vatten, fingervarm
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–15 dl vetemjöl eller rågsikt (eller hälften rågsikt och hälften vetemjöl)
(på bilden är bröden bakad med vetemjöl)
Garnering
– Pensla bröden med vatten eller uppvispat ägg
– Strö över solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön och/eller vallmofrön innan gräddning.
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 16 bitar. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en ugnsplåt eller i en långpanna 36 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Pensla frallorna med vatten eller ägg och strö över valfria frön.
4. Låt frallorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 14 min. Låt dem svalna på plåten.