ENKLA BAGELS Klassiska bagels brukar kokas i vatten före gräddning, men jag har gjort en enklare variant där jag hoppar över det momentet. Ljuvligt goda bröd som passar både frukost, mellanmål, picknick och buffé.
Enkla bagels
12 st
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg, uppvispat
ca 1 dl sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidigt deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer. Tryck ut bollarna till rundlar och gör ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter. Lägg dem på på två plåtar med bakplåtspapper (sex på varje plåt).
3. Pensla bröden med ägg och strö över rikligt med sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca 18 min. Låt dem svalna på plåten.