FRÖBRÖD I FORM Lättbakad, nyttigare bröd som bara jäser bara en gång direkt i formen. Ett bröd som är fyllt med nyttiga, knapriga frön och det går väldigt enkelt att slänga ihop. Ett bröd som man med stolthet kan bjuda på till frukost!
Tips kalljäsning! Grädda brödet direkt innan frukost1 Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
Fröbröd i form
6–8 bitar
12 g jäst (1/4 paket)
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
6–7 dl rågsikt (vetemjöl går också bra)
1 dl blandade frön
Garnering
1/2 dl blandade frön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda in 1 dl frön i degen. Forma degen till en slät boll.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
3. Garnering: Pensla på lite vatten på degen och strö över blandade frön.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.
Enkelt och gott jäs i kyl o grädda på morgonen