Klassisk källarfranska är ett populärt köpebröd, men de här hembakta frallorna är ännu godare! Inget slår nybakade Källarfranskor som forfarande är lite ljumna med smör, ost och en bit paprika. Gudomligt gott!
Tips! Om du inte har rågsikt hemma går det bra med endast vetemjöl i degen. Mjölken kan bytas ut mot vatten, skillnaden blir att innanmätet blir något segare i konsistensen. Men ändå lika gott!
Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!
Källarfranska
18 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarmt
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
2. Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i ca 9 skivor med en vass kniv eller en degskrapa. Forma runda frallor av degbitarna.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!