Brödet blir extremt saftigt, fluffigt och gott när det gräddas i springformen! Hålet i mitten är viktigt för att brödet ska jäsa och gräddas jämnt och bra i ugnen. Ett riktigt favoritbröd som ni måste baka! Om man vill ha frön på i degen eller på toppen av brödet går det jättebra!
HÅLKAKA I SPRINGFORM
1 st
(dubbla degen om du vill baka 2 bröd)
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
3 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
8–9 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl/rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i någon minut.
2. Rulla degen i vetemjöl och forma den till en rund kaka. Gör ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter.
3. Lägg rundeln i en springform ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och nagga hål i ytan med ett sugrör eller något annat runt köksverktyg.
4. Låt brödet jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–20 min. Låt det svalna innan du skär det i bitar.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Tips! Baka ljuvliga, snabba bakpulverfrallor – klicka här för recept!