Recept på schackrutor. Steg-för-stegbilderna visar hur man bakar dessa spröda, ljuvligt goda schackrutor. En riktig klassiker bland småkakor!
Bilden ovan fotograferade jag när jag bakade dessa kakor till tidningen Hembakat för några år sedan. Älskar denna bild på dessa goda, klassiska småkakor och hoppas ni kommer baka dessa ljuliga småkakor!
Foto: Linda Andersson (jag vill vara tydlig att ingen fotograf på Hembakat tagit denna bild)
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
SCHACKRUTOR
25–30 st
100 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
Till den ljusa degen
2 tsk vaniljsocker
Till den mörka degen
1 msk kakao
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop smör, strösocker och vetemjöl till en deg.
- Dela degen i två lika stora delar.
- Knåda in vaniljsocker i den ena deghalvan och kakao i den andra.
- Dela både den ljusa och den mörka degen i två delar. Rulla ut dem till längder, ca 15 cm. Tryck till dem och forma längderna fyrkantiga.
- Lägg ihop de fyra deglängderna, en ljus och en mörk i botten och en mörk och en ljus överst så de bildar ett rutmönster.
- Skär deglängden i skivor, ca 4 mm tunna, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)