En ljuvligt god julfavorit, en saftig saffranskaka med smöriga kanelgömmor (eller vanilj om man vill det). Den är vansinnigt god och en perfekt, mjuk kaka att baka i juletider.
Tips! Välj om du smaksätter smörgömmorna med kanel eller vaniljsocker. Jag smaksatte smörgömmorna med kanel denna gång (som du ser på bilden, men det är lika gott med vaniljsocker).
Här hittar du fler goda recept med saffran – klicka här!
SAFFRANSGÖMMA
12 bitar
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
100 g smör, smält
2 dl filmjölk eller naturell yoghurt
Kanelfyllning
2 msk smör, rumsvarmt
1 tsk kanel (eller 1 msk vaniljsocker)
3 msk strösocker
Garnering
2 msk pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Kanelfyllning: Mosa ihop smöret med kanel (eller vaniljsocker) och strösocker.
4. Forma små kulor av kanelfyllningen och lägg ut dem på smeten.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 37–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra gärna över lite florsocker före servering.
Här hittar du fler goda recept med saffran – klicka här!
Här hittar du fler goda recept med saffran – klicka här!
Tips!
Ge bort eller köp till dig själv: Min nya bok Baka i Springform! Den enda form du behöver till recepten i denna bok är en rund form som är 23-24 cm i diameter. Alla recept är anpassade till en och samma form! Beställ boken – klicka här!
Boken innehåller recept:
– bröd
– pajer
– mjuka kakor
– kladdkakor
– småkakor i rund form
– kakor med glasyr
– tårtor
och mycket mer!
Tips!
Ge bort eller köp till dig själv: Min nya bok Baka i Springform! Den enda form du behöver till recepten i denna bok är en rund form som är 23-24 cm i diameter. Alla recept är anpassade till en och samma form! Beställ boken – klicka här!
Boken innehåller recept:
– bröd
– pajer
– mjuka kakor
– kladdkakor
– småkakor i rund form
– kakor med glasyr
– tårtor
och mycket mer!