Morötterna i degen gör limpan extra saftig och god! Lite rågmjöl i degen tillför nyttiga fibrer. Vill man ha lite grövre limpa kan man byta ut ca ½ dl vetemjöl mot rågmjöl (totalt 2 dl rågmjöl). Har man för mycket rågmjöl i degen blir limpan tung, lite hård och jäser sämre.
Tips kalljäsning!
Följ receptet till punkt 3.
4: Täck formen med plastfolié och låt den jäsa i kylen över natten. Ta fram den när du vaknar och sätt på ugnen och servera nygräddat bröd till frukost!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Morotslimpa med råg
1 st
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
50 g morötter, rivna
¾ dl grovt rågmjöl
7–8 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.