Det är kul att vara kreativ samtidigt som man bakar. Och det är precis vad man är med den här flätan. Men bara man kommer på hur man gör inser man att det är busenkelt att fläta med fyra längder.
Degen innehåller ägg och det gör degen spänstig och saftig. Det är viktigt att degen knådas länge så glutentrådarna blir ordentligt bearbetade för det gör dem starka och ger brödet bra volym och en snyggare flätning.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Fyrflätad limpa
1 st
25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
ca 9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Blanda i salt, sirap, ägg och smör. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en ganska fast, men smidigt och inte hård deg. Knåda degen i en köksmaskin i ca 5 min eller dubbelt så länge för hand. Det är viktigt att glutentrådarna blir starka för då blir flätan jämnare och snyggare. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 ½ tim.
2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i 4 delar.
3. Rulla ut bitarna till längder, 50–60 cm långa och lägg dem bredvid varandra.
4. Fläta ihop längderna genom att börja från vänster. Lägg den vänstra längden över, under och över.
5. Fortsätt från vänster och gör likadant med varje längd tills flätan är klar.
6. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa i ca 30 min. Fäst ändarna ordentligt under flätan så de inte åker upp under gräddningen. Sätt ugnen på 230 grader.
7. Pensla brödet med uppvispat ägg.
8. Grädda limpan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten.