De här brödkakorna är oerhört saftiga och grahamsmjölet innehåller nyttiga fibrer. Vill man byta ut grahamsmjölet kan man ersätta det med vilket mjöl man vill. Även sesamfröna på toppen kan bytas ut mot valfria frön eller strö över lite mjöl i stället. Brödet passar bra till frukost, mellamål, till en sallad eller soppa eller som ett brytbröd på buffén.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Rustika grahamsbrödkakor
2 st
Sesamfröna på toppen ger bröden en härlig smak.
25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½–3/4 dl ljus sirap
3 dl grahamsmjöl
7–9 dl vetemjöl
Garnering
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i två bitar. Tryck ut dem till två rundlar 25–28 cm i diameter på varsin plåt med bakplåtspapper. Skär rundlarna i 8 ”tårtbitar” vardera med en kniv eller en degskrapa.
3. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.