Blåbär i kakan ger en oerhört god och smarrig smak! De går också bra att byta ut dem till hallon eller blanda hälften blåbär, hälften hallon. Filmjölken i smeten kan bytas ut till samma mängd yoghurt eller 1 ½ dl mjölk.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Saftiga blåbärsrutor
Ca 24 bitar
Oerhört saftiga och goda blåbärsrutor som är enkla att göra.
3 ägg
2 dl strösocker
100 smör, smält
2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
2–3 dl blåbär
ca 1 msk strösocker till bären
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Sockra blåbären med önskad mängd strösocker i en separat skål.
3. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Bred ut resten av smeten och avsluta med att strö över de sista blåbären på ytan.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet ur formen och skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.