Chokladbottnar, vispgrädde, vaniljkräm och massor av jordgubbar – vilken drömmig sommartårta! En helt perfekt midsommartårta eller varför inte som dessert efter en god grillning på sommaren. Helt enkelt sommarens läckra tårta. Bottnen består av luftiga, goda chokladtårtbottnar. Om du hellre vill baka tårtan med vanliga tårtbottnar har du ett toppenrecept här! Tårtan kan också bakas med marängbottnar och recept finns här!
Drömgod gräddchokladtårta
Ca 12 bitar
Chokladbotten
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
2 ½ dl vetemjöl
Fyllning
10–15 jordgubbar, mosade
2 dl marsansås, färdigblandad (eller vaniljsås som är lite tjockare)
3 dl vispgrädde
Garnering
5 dl vispgrädde
jordgubbar
ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bottnen och med en bred krage runt insidan av kanten.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
3. Rör ner det varma vattnet.
4. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kakao och vetemjöl och rör ner det i äggsmeten. Häll ner smeten i formen.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 46–48 min. Låt den kallna i formen.
8. Skär tårtan i 3 delar/bottnar.
9. Fyllning: Mosa jordgubbarna. Lägg dem på tårtbotten nr 1. Vispa grädden och bred över hälften av grädden ovanpå de mosade jordgubbarna.
10. Lägg på botten nr 2. Bred ut marsansåsen. Bred ut resten av grädden på marsansåsen.
11. Garnering: Vispa 5 dl vispgrädde. Spackla och täck hela tårtan med ett tunt lager grädde. Spritsa toppar ovanpå tårtan. Garnering med jordgubbar och pudra ev. över lite florsocker. Förvara tårtan i kylskåpet.
Hej! Kan man göra tårtbottnarna två dagar innan de ska användas? Hur ska jag i så fall förvara dem?
Hej! Ja det går bra. Förvara dem i en plastpåse, eller frys in dem och ta fram och tina samma dag. Mvh Linda