En riktigt härlig, stor marängtårta som räcker till många! Jag penslar smält choklad på marängbottnen av två anledningar; dels för att det är underbart gott, men också för att marängen då inte blir blöt och mjuk av vispgrädden och bären. Man kan självklart variera fyllningen helt efter egen smak!
Tips! Baka en rund marängtårta med jordgubbar och vispgrädde – klicka här för recept!
MARÄNGTÅRTA MED BÄRGRÄDDE
16–20 bitar
Marängbotten
6 äggvitor
3 dl strösocker
Ovanpå bottnen
200 g mörk choklad
Fyllning
2 dl vaniljkräm (frivilligt)
10 dl vispgrädde
200 g vit choklad, finhackad
2–3 dl valfria bär
Garnering
jordgubbar, hallon eller hackad choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.
2. Bred ut marängsmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 30 x 38 cm. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.
3. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Pensla marängbottnen med chokladen. Ställ den i kylen tills chokladen stelnat.
4. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Hacka den vita chokladen fint och blanda ner den i grädden.
5. Bred eventuellt ut 2 dl vaniljkräm på bottnen. Bred sedan ut ett tunt lager vispgrädde ovanpå (eller endast vispgrädde). Strö ut valfria bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbsbitar ovanpå grädden. Täck bären med ett tjockt lager grädde.
6. Garnera tårtan efter egen smak, gärna med bär eller hackad choklad.
Hur många grader i ugnen och 110 vaddå ?? Minuter ??
Hej! Det står i receptet 100 grader i ugnen och grädda i 110 minuter.
Mvh Linda